dinsdag 6 december 2011

Gecrashte Mango gerepatriëerd

Vanmiddag rijden wij met de auto richting Akersloot. Op de grote kruising van de N246 en N244 staan een politiewagen en een ambulance, beiden met zwaailichten. Als we dichterbij komen zien we tussen de beide hulpvoertuigen een donkerblauwe Mango staan. De berijder is nergens te zien. Zou deze al in de ambulance liggen? Is dit weer een horror scenario?
Ik stap uit en loop naar de politiemannen toe. De Mango is overduidelijk aangereden en zwaar beschadigd. De fietser zit in de politieauto te bellen. Het is Piet Kunis uit Hoorn en hij herkent me onmiddellijk. Zijn gezicht is flink beschadigd, duidelijk een geval van over het asfalt schrapen. Zijn ribbenkast heeft een opdonder gehad, het doet flink pijn. Piet dacht met een voor hem nog net door groen rijdende fietser mee te liften. Dat lukt wel als je direct aan de oversteek begint. Op deze grote kruising met brede middenberm blijkt dit een inschattingsfout.

Ik bied Piet aan hem naar huis te brengen, dichterbij ons huis kan je bijna niet crashen :). De Foldycar achter de auto gehangen en even later ben ik terug op de plaats des onheils. De politiemensen hebben geduldig gewacht en helpen met het op de aanhanger zetten van de gehavende Mango.
Door slecht weer, op de N9 krijgen we een dikke hagelbui voor de kiezen, rijden we naar Hoorn. De Mango is flink gehavend, niet alleen de wielen zijn gebocheld, ook de top is van de body losgekomen. De wielkasten vertonen een onheilspellend craquelé. Het heel fraaie spiegeltje heeft ook schade opgelopen.

Onderweg blijkt dat Piet, een begenadigd constructeur, ook bezig is met een schokbreker. Hij heeft een systeem bedacht om met een kleine 3.5 demper, vastgemaakt op de originele bevestigingspunten, toch een goede vertraging te krijgen. Hij heeft het systeem in hout uitgevoerd en komt inderdaad aan de gewenste invering.

Beterschap Piet en ik hoop dat jij en je fiets weer gauw de oude zijn.

5 opmerkingen:

marcel beekmans zei

auw.... dat is minder!

beterschap piet

Gerrit zei

Piet , Beterschap voor jou en je fiets .
en wat een mooie spiegel.

Robbedoes zei

Hopelijk zijn fiets en eigenaar weer snel de oude.
Ben wel benieuwd naar de houten schokbreker.

gr
Rob

Budi zei

Tsjonge, zwaar balen! Heel veel sterkte gewenst aan Piet!

Ik zit even de foto's te bestuderen, zoals je weet heb ik zelf ook een aanrijding gehad, nog niet zo lang geleden. Bij het vergelijken van de foto's vroeg ik me af waar de auto de fiets geraakt heeft en waarom Piet geen gebroken ribben heeft (hoop ik, dat is toch zo?).

Om zelf antwoord te geven, lijkt het erop dat de auto hem op de wielkast heeft geraakt, dus van de zijkant gezien de beste plek om geraakt te worden. Je hebt dan de grootste kreukelzone. Zelf had ik tien gebroken ribben en ben ik meer aan de achterkant van de fiets geraakt.

Zou dit een beetje kloppen?

Wim Schermer zei

Hi Budi,
Je kunt aan de tweede foto zien dat de rechterwielkast gekraakt is. Piet is aan de rechter voorkant geraakt. Hij heeft wel pijnlijke ribben, maar zover het zich laat aanzien geen gebroken ribben.
Groeten,
Wim