dinsdag 15 januari 2013

Gebruik foto's van mijn blog

Regelmatig zie ik dat foto's van mijn blog op andere blogs verschijnen.
Dat is prima maar ... ik stel het wel op prijs dat er toestemming gevraagd wordt. Bij gebruik hoort dan ook de bron genoemd te worden.
Als vakfotograaf ben ik wat overgevoelig voor dit ongeoorloofd gebruik. Zelf doe ik dit dan ook nooit. Voor publicatie van een foto van iemands anders op mijn blog, vraag ik toestemming. Ook als dit krantenfoto's of foto's op nieuws websites betreft. Ik krijg dan soms geen antwoord, een bronvermelding doe ik altijd.

mangovelomobiel.blogspot.nl gebruikt in zijn posting van 14 januari ongevraagd één van mijn foto's van het prototype van het Nacaduct. Er staat dan ook geen bronvermelding bij. Als ik daar in de posting op reageer, kom er geen reactie van de auteur. Als ik vandaag op een nieuwe posting daar nogmaals op terugkom, verwijdert de auteur mijn reactie.

Inmiddels staat er wel een bronvermelding bij de foto, maar een vraag of ik plaatsing Ok vind is er nog steeds niet. Reden voor mij om mangovelomobiel.blogspot.nl van mijn bloglijst te verwijderen.

Bloggen is leuk, maar er zijn regels. Eén van die regels is onder meer ook dat als je reacties op je blog mogelijk maakt, het niet netjes is om kritische reacties te verwijderen.

Wederkerigheid. Veel verkeer naar andere blogs komt daar via wimschermer.blogspot.nl . Omgekeerd komen er veel bezoekers naar mijn blog via andere blogs. In principe neem ik velomobiel gerelateerde blogs in mijn bloglijst op als die blogs mijn blog in de eigen bloglijst opnemen. Die over en weer verwijzing is heel effectief. Ik neem normaliter geen blogs in mijn lijst op die geen bloglijst in hun blog hebben.
Ook blogs die reacties uitsluiten neem ik meestal niet op. Ik vind dat bloggen een mooie manier is om over en weer verslag te doen van ritten, verbeteringen aan de velomobiel, tests en vele andere zaken.
Wel blijven er enkele regels. Als we die over en weer respecteren, blijven we met zijn allen veel plezier beleven aan het bloggen en glijdt het niet af naar het niveau van een ligfiets mailing lijst.

Naschrift d.d. 15-1-2013
Inmiddels heb ik van de auteur (Mark) een nette mail met uitleg gehad.
Boosheid voorbij en zijn blog staat weer in de rij.

9 opmerkingen:

Gerrit zei

Helemaal gelijk Wim , ik heb zo als je weet ook een keer een foto bij je gepikt met als gevolg een reaktie van jou , niks mis mee , alleen het lijkt zo onschuldig,rm,copy rm,plak maar ik vind ook dat je geen reakties moet weghalen als ze geen beledigende teksten bevatten en als je in de gelegenheid bent altijd netjes reageren.

Quezzzt zei

Wim Je hebt volkomen gelijk.

Maar afbeeldingen van producten van jouw webwinkel is ook goede reclame. Zeker in de winter zullen mooie plaatjes - van welke bron dan ook - rijders aan het denken zetten.

Ook is jouw Blog zo ongeveer de meest complete verzameling van alles wat een velomobielrijder intereseert. Niet voor niets de meest bezochte Blog onder velomobielrijders. Het is aanlokkelijk - niet correct - afbeeldingen te gebruiken als die verder nergens beschikbaar zijn.

Dit is geen reden dan maar zo plaatjes van jouw Blog te gebruiken. Vragen is de gewezen actie. Maar het is misschien een wat minder negatieve invalshoek.

mvg Arjan

De Bobslee zei

Hi Wim,

Hier kan ik het helemaal mee eens zijn, zie het maar als gewone fatsoensregels. Zeker als je vraagt om reactie en jouw eigen reactie word dan verwijderd. Het is wel zo netjes even antwoord te geven. Ik stel het ook op prijs antwoord te krijgen op een reactie.
Gebruik van andermans foto's is ook zo iets, ik heb er zelf geen enkel probleem mee, maar kan me jouw reactie goed voorstellen.
Groeten, Adri.

VeMotie zei

Wim,
een bekend (en helaas steeds vaker terugkerend) probleem. Al gebeurt het volgens mij ook vaak onbewust. Mensen staan er gewoon niet bij stil wanneer ze foto's van anderen gebruiken. Ik betrap me er ook soms op dat ik even een plaatje met een bepaald onderwerp nodig heb en dan ga ik gewoon even googlen (zonder uit te zoeken wie de 'eigenaar/maker' is, en vaak is het niet eens mogelijk omdat het een kopie van een kopie is).

Nu ik dit schrijf bedenk ik mij ineens ook dat op het ingescande plaatje uit mijn laatste blogbericht ('Fiets') zeker ook auteursrecht berust. (ik zal meteen even een linkvermelding bij zetten, wel zo netjes).

Heb je wel eens aan gedacht om een (on)zichtbaar watermerk aan je foto's toe te voegen? Voor de meeste foto-software geen probleem. Al is dat natuurlijk alleen symptoombestrijding en gaat het niet om het aanpakken van de oorzaak.

Mick zei

Hoi Wim,
Ik kan me jouw gevoeligheid op dat punt wel voorstellen. Zo ben ik nogal 'gevoelig' voor spelfouten, in 't speciaal d/t fouten. Hoewel sommige mensen natuurlijk echt dyslectisch zijn en dan kun je ze dat niet kwalijk nemen. Maar goed dat is 'n ander onderwerp.
Ik heb ook wel eens geen zin om iemand toestemming te vragen voor gebruik van een foto (bijvoorbeeld een roeifiets-onderdeel van Rowingbike.com).
Dat los ik dan nog wel eens op door een link te plakken in mijn tekst. Zodat je aan het URL adres kunt zien van wie de foto is.
Vind je het zó wel goed als ik naar een artikel of foto van je verwijs?
Mvg Mick

Wim Schermer zei

Marcus,
Een onzichtbaar watermerk hoeft niet direct. Ik herken mijn eigen foto's wel :)
Groeten,
Wim

Wim Schermer zei

Dag Mick,
Nee, het alleen plakken van een link vind ik niet voldoende. Het zijn mijn foto's. Als anderen, om welke reden dan ook, daarvan gebruik willen maken, dan wil ik daar zelf over kunnen oordelen en beslissen.
Wat betreft spelfouten zou ik je willen aanraden daar anderen niet attent op te maken. Die bal wordt zeker teruggekaatst want ook jouw blog is niet foutloos.
Groeten,
Wim

Casper zei

Leuk discussieonderwerp. Als social media is bloggen openbaar en voor iedereen zichtbaar. Hoe bescherm je dan je "auteursrecht" ?

Wim Schermer zei

Dag Casper,
Auteursrecht heb je automatisch als je een oorspronkelijk werk maakt zoals een schilderij, een foto of een muziekstuk. Onderin mijn blog staat dat gebruik van foto's en teksten uitsluitend mag na mijn toestemming. Medebloggers mogen, na verzoek en toestemming kosteloos mijn foto's gebruiken.
Commerciële gebruikers van mijn foto's krijgen een factuur.
Die laatste categorie wordt bij misbruik door de rechter altijd tot vergoeding veroordeeld.
Medebloggers die mijn foto's zonder vraag en/of bronvermelding gebruiken, die spreek ik zelf aan.
Groeten,
Wim