donderdag 28 januari 2021

Different in polystyreen

Zagen we een paar dagen geleden het complete spantenraam, nu al is een belangrijk volgend stadium bereikt. De uiteindelijke mal bestaat uit twee delen, een linker en rechter helft. Nadat het complete spantenkraam in elkaar stond is deze in twee stukken gedeeld.

De ruimte tussen de spanten is 10 centimeter. Daar zijn platen polystyreen tussen gestoken. Met een hete draad worden de buiten de spanten stekende delen eraf gesneden. Dan nog flink schuren om een zo glad mogelijk oppervlak te krijgen. Over dit oppervlak wordt met epoxy een glasmat gelamineerd. Geen polyester, dat vreet het polystyreen aan. Nu kan de halve romp niet meer beschadigen en kan de andere helft worden afgemaakt. Uiteindelijk zal de plug er net zo mooi uitzien als de plug van de VeloTilt.3 opmerkingen:

Marco Loogman zei

Wim, dat schuim wat gebruikt wordt, is dat het gewone "piepschuim"? Lijmen jullie dat vast aan het houten frame of zit het geklemd?

Arjen zei

Lijkt een sculptuur op foto die niet zou misstaan in museum voor moderne kunst! Mooi!

Piet Kunis zei

Marco, we hebben inderdaad normaal piepschuim gebruikt. Dit schuim hebben we ruim aangebracht en het enkelzijdig vast gelijmd, met een (oplossingmiddel) vrij kit. Daarna hebben we het gemodelleerd met een Japanse zaag, een rasp en als laatste met een schuurblokje. Vandaag gaat er een glasvezelmatje overheen en na uitharding daarvan, kunnen we de plug omdraaien en kunnen we dit proces herhalen voor de andere zijde.