zondag 7 oktober 2007

Binnenbanden maken het verschil

Gisteren ben ik teleurgesteld afgedropen bij mijn test site, onverlaten hebben mijn fietspomp gestolen. Ik heb gisteren wel de eindposities van de wel gereden runs met gele verf met een runnummer op het wegdek gespoten, vanmorgen ga ik terug om de 11 uitrolproeven op te meten.
Alle posities worden tot precieze afstanden herleid door deze met een lange rolmaat op te meten t.o.v. eerder bekende afstanden of enkele vaste afstanden van 390 en 400 meter.
Thuis bereken ik eerst of het zin heeft om banden hard op te pompen. Bij veel wedstrijden zie ik fietsers de banden 1 of 2 bar harder oppompen dan de gemiddelde 6 bar. Dit nu blijkt niks te helpen. Ik maak drie runs met alle banden op 6 bar. De uitrolafstanden zijn 365, 366,50 en 361 meter. Gemiddeld is dit 364,20 meter. De waarde van 361 meter is iets lager doordat er stuurbewegingen nodig blijken door tegenliggers. De spreiding is zeer klein en de betrouwbaarheid daardoor groot.
Daarna pomp ik de beide voorbanden op tot 7 bar en maak twee runs. De eerste eindigt na 363 meter, de tweede na 362,50 meter. Gemiddeld is dit 362,75 meter. Per saldo zijn de harde banden dus 0,4% langzamer dan de tot 6 bar opgepompte banden.
Ik denk dat de zachtere banden het ruwe wegdek beter volgen en de fiets minder doen bewegen resp. in- en uitveren.

Ik ben, net als b@nden-H@rry Lieben, geobsedeerd door banden. Steeds op zoek naar de snelste en comfortabelste banden, heb ik tot dusver de binnenbanden genegeerd. 'Die maken toch het verschil niet' denken de meeste fietsers. Dat dit onterecht is bewijst mijn proef met de Schwalbe extra light banden (95 gram).
Schreef ik gisteren al dat de verschillen opvallend groot zijn, de metingen bevestigen het beeld.
Ik maak eerst 3 runs. Met de dunne binnenbanden blijkt de spreiding vrij groot, er komen steeds meer tegenliggers, en ik maak nog twee runs. De uitlooplengten zijn 390,60, 378, 400,50, 377,50 en 388,80 meter. Gemiddeld is dit 387,08 meter ofwel 22,88 meter meer. Procentueel is dit dus 6,28%. Dit is ongelofelijk, maar wel de realiteit. De langere uitrol afstanden kondigden zich al aan doordat op de overgang van helling naar vlak de snelheden 0,7 tot 1 km per uur hoger uitkwamen.

Als ik weer een nieuwe pomp heb zal ik de tests vervolgen met de Tioga Comp Pool (referentieband), de Vredestein HPV, de Avocet Fasgrip 12 carbon, de Schwalbe Kojak en de Primo Comet 1.75.

2 opmerkingen:

ymte zei

Dag Wim,
Om misverstanden te voorkomen, de hpv banden die je hebt gekocht zijn die met een "gewoon" karkas, niet de DD (double density) versie.

Groeten, Ymte

eduardbotter zei

Latex binnenbanden staan bekend om hun positieve effect op de rolweerstand. De natuurrubber latex banden zijn lichter en soepeler dan de gewone binnenbanden. Nadeel is dat ze sneller leeglopen en ik vraag me af of je ze kan plakken. Swalbe maakt volgens mij geen latex banden, vanwege de grotere onbetrouwbaarheid. groten, Eduard Botter