dinsdag 3 juli 2012

Record trainingsrit en Risse ervaring

Zondag reed ik naar Medemblik. Aanvankelijk wilde ik een rondje Noord-Holland rijden, maar de harde wind maakte dat onaantrekkelijk. Voor de wind naar Medemblik is dan heel prettig. Na één uur en een kwartier heb ik de 45 km afgeraffeld en zit ik aan de espresso bij restaurant Kwikkel. De meestal stilstaande oude Ambtenaar, u weet wel de oude tweewiekige windmolen, is vervangen door een immens groot nieuw exemplaar. Het grote gevaarte draait rustig zijn rondjes en wekt wel 7,5 megawatt op.
Na de pauze gaat het recht tegen 5 tot 6 Bft naar huis. De 45 km/u voor de wind worden nu 36 km/u. Een auto met heel lange aanhanger haalt me op een smalle dijk in en snijdt me op een schandalige manier. Ik probeer de idioot achterna te rijden om verhaal te halen, maar dat lukt me niet.

Ik merk steeds vaker dat het iedere dag een heel stuk voluit rijden de conditie per saldo geen goed doet. Als er een dag rust tussen zit gaat het vaak veel beter. Zo ook vanavond. Er is bijna geen wind, tijd voor een trainingsritje. De Quest is weer geheel in toertrim met alle standaard uitrusting aan boord.
Meteen na vertrek merk ik dat het heel snel gaat. Ik rij mijn trainingsritje dit keer linksom, dus eerst naar Driehuizen, dan naar Schermerhorn, bij de molens linksaf langs de Noordervaart naar Alkmaar. Het laatste stuk gaat langs het Noord-Hollands kanaal naar De Woude. Een afstand van een kleine dertig kilometer.
De hoogste gemiddelde snelheid ooit op deze afstand reed ik 46,4 km/u. Vanavond ging het gemiddeld 47,8 km/u, maar liefst 1,4 km/u sneller dan ooit. Hieruit blijkt ook dat de Quest recht door de wind toch de minste weerstand heeft. Zijwind geeft wel een zeileffect, maar per saldo levert dat toch minder snelheid op.

De SRM data zijn interessant om te analyseren. Zo gauw je gaat rijden begint de SRM te registeren. Ik rij via de pont rustig naar het viaduct aan het eind van de N246. Daar gaat het gas erop en zie je bij datakolom 1 de verzamelde data tot ik weer bij het viaduct ben. In het begin vliegen de snelheid, vermogen en cadans heen en weer. De dijkwegen via Driehuizen naar Schermerhorn geven een sterk wisselende situatie te zien. Pas aan het eind, ik rij dan langs het Noord-Hollands kanaal wordt het beeld stabieler. Een gemiddeld vermogen van 222,8 Watt is heel aardig.

Zijwind levert in bochten met hoge snelheid extra risico op omslaan op. Nu de wind geen rol speelt kan er maximaal snel door de bochten worden gestuurd. Het is duidelijk dat de Risse demper nu maximaal presteert en merkbaar hogere bochtsnelheden toelaat.
Dat is niet alleen mijn ervaring, maar krijg ik vrijwel steeds te horen van fietsers die met de Risse dempers rijden.

Michiel Brentjens schrijft me:
Hoi Wim,
even een update over mijn ervaringen met de Risse demper. Ik ben nog steeds enthousiast! Voordat ik de demper installeerde, was het maximum gemiddelde dat ik ooit over de 21.5 km woon-werk verkeer had gereden 39.4 km/u. Afgelopen maandag en dinsdag reed ik, met demper, beide dagen een gemiddelde van 42 km/u! De dagen erna 38 en 39 km/u. De winst wordt vooral gehaald op de klinkerwegen, die al gauw ongeveer een derde van mijn route beslaan. De kruissnelheid op die wegen is typisch met 4 tot 8 km/u toegenomen, afhankelijk van de kwaliteit van het wegdek. Je voelt erg goed dat het achterwiel echt aan de weg "kleeft". De krachtoverbrenging op het wegdek is meer solide.

Een andere aanwijzing dat de demper zijn werk goed doet, is dat het lawaai achterin de fiets veel minder is geworden, en ook veel lager is gaan klinken: De hoogfrequente oscillaties worden door de demper netjes weggefilterd. De laagfrequentere trillingen zijn er natuurlijk nog wel. Je voelt ook echt nog steeds alle hobbels in de weg, maar de scherpe kantjes zijn er duidelijk vanaf. Mensen die verwachten dat alle hobbels op magische wijze verdwijnen (naar aanleiding van je "audi" analogie?) zullen misschien teleurgesteld zijn.

Samenvattend:
- hoogfrequente trillingen zijn weg
- laagfrequente trillingen zijn er nog steeds
- kettingloop veel rustiger
- fiets veel stiller
- krachtoverbrenging op klinkerwegdek is veel efficienter
- gemiddelde snelheid over 21.5 km is zeker 2.6 km/u toegenomen.

Met vriendelijke groeten,
Michiel Brentjens

4 opmerkingen:

Corn-Dolly zei

Afhankelijk wat je doel is, durf ik zelfs te stellen dat rustig langdurig fietsen meer positief effect heeft op je algemene conditie en uithoudingsvermogen. Om spieren te sterken is 1 of 2 keer per week voldoende interval- of krachttraining te doen. Helaas vervalt dit effect weer. Het is niet blijvend. Je moet dus ergens naartoe trainen om te pieken.

Over de demper.
Daar haalt Michiel een mooi punt aan. Het trillen van de ketting. Daar zijn filmpjes van. Overmatig trillen van de ketting door slechte of geen achterdemper kan veel vermogen kosten. Een ligfiets is daar erg gevoelig voor met die lange ketting.
Al zijn er discussies of het uitmaakt in welk deel, het trekkende of niet trekkende deel. Toch zorgt volgens mij het niet trekkende deel voor weerstand, ook al staat daar niet of weinig kracht op.

Toegenomen (veilige) bochten snelheid is ook een goed voorbeeld waar de demper invloed op kan hebben.
IDD hobbels blijf je altijd voelen, maar blijft het wiel zo lang mogelijk contact met de weg houden? Dat is belangrijk. Ook dat is het werkterrein van de veerdemper.

velofan zei

Dag Wim,

Inderdaad snelle rit.
Wat is " in toertrim met alle standaard uitrusting aan boord"?. Met of zonder racekap? Ik neem aan zonder wielkappen.

groet, Richard

Arnold, Hoorn (West-Friesland) zei

Dag Wim,

Ik heb een aantal jaren 'hard'gelopen en daar goed voor getraind. Rustdagen zijn zeer belangrijk !! Ook kun je op internet trainingsschema's maken waarbij er ook op word gewezen dat rust heel belangrijk is. Zelf heb ik mezelf aangeleerd NIET elke dag met de fiets naar het werk te gaan (2 x 48 km) maar bewust voor het herstel maar drie keer per week. Doe ik het vaker dan lopt mijn snelheid na het midden van de week drastisch terug. Woensdag is meestal de dag dat ik een paar keer voluit ga waarbij de 50 niet zelden overschreden word (ja, dat kan op Schwalbe Marathon Plus banden ECHT). Ik hoop dat je hier wat aan hebt !! groeten,
Arnold

Wim Schermer zei

Dag Richard,
Zonder racekap, zonder wielkappen, gewoon de standaard Quest. Wel met Lexan minivizier.
Groeten,
Wim